Slaagkans hoger na proefexamen rijbewijs

Slaagkans hoger na proefexamen rijbewijs

De kans om te slagen voor het rijbewijs is veel malen groter als kandidaten een tussentijds proefexamen afleggen. Zodoende komen ze beter voorbereid voor de dag, omdat al geoefend is hoe het is om met een examinator in de auto te rijden. 

„We raden iedereen aan op ongeveer driekwart van de rijopleiding zo’n toets af te leggen. Daardoor kunnen aspirant-bestuurders alvast wennen aan de omstandigheden van een examen”, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR. „Het betaalt zich snel terug, want met een tussentijdse toets slaagt 59 procent van de kandidaten terwijl dat zonder op 44 ligt.”

„Iedereen vindt zijn eerste autorijexamen spannend, vandaar dat we dit bedacht hebben om het wat aangenamer te maken. Inmiddels kiezen vier op de tien kandidaten voor een tussentijdse proef”, stelt Dingeldein.

Vrijstelling

,,Ze krijgen dan tips van de examinator voor de rest van hun opleiding. Ook kan er vrijstelling verdiend worden voor de bijzondere verrichtingen op het autorijexamen. Dus als het er echt om gaat, hoef je bijvoorbeeld geen bochtje achteruit te doen of in te parkeren, omdat de kandidaat al heeft laten zien dat te beheersen. Dit alles verhoogt de slaagkans aanzienlijk.”

Voor toekomstige chauffeurs die helemaal stijf staan van de spanning bij het afrijden bestaat er ook nog het faalangstexamen. Vorig jaar slaagde 62 procent van de deelnemers aan deze speciaal voor zenuwachtige kandidaten ingestelde praktijkproef; fors beter dan de 49 procent die ’gewone’ deelnemers scoren.

Dingeldein: „Het examen duurt een half uurtje langer en wordt door een speciaal opgeleide examinator afgenomen. Het is zelfs mogelijk tijdens de examenrit een time-out aan te vragen als de spanning je toch weer te veel wordt.”

Bron: www.telegraaf.nl